Pavel Tůma: Konec internetu nastane v roce 2012

Předpovídat konec světa je dneska v módě, a jedné takové předpovědi jsme se dočkali také na přednášce sdružení CZNIC, která se konala minulý čtvrtek na Unicorn College. Jedná se samozřejmě od trochu nadnesené tvrzení. Nicméně to že, IP adresy protokolu IPv4 brzy dojdou, je prostě fakt. Nikdo zřejmě úplně nepočítal s tím, že by jednou mohlo být více počítačů, než lidí.
Návrháři různých počítačových systémů si zřejmě v době návrhu málokdy uvědomí, že jejich systém přetrvá po několik desetiletí. Vzhledem k nepříjemné vlastnosti různých počítačových veličin se každý rok zdvojnásobovat, se samozřejmě dostaneme na hodnotu o několik řádů vyšší, než s jakou se původně počítalo. Vzpomeňme například na 640kb limit operačního systému MS-DOS, který by podle jeho tvůrce "měl přece stačit každému".
Poprvé se problém nedostatku IP adres začal řešit někdy v 80 letech, ale dodnes se nepodařilo jej nějak více rozšířit. Je asi fakt, že dokud lidé nezačnou trochu panikařit, tak k žádné masové adopci IPv6 nedojde. Podle Pavla se jedná o klasický problém vejce a slepice, kdy provideři nechtějí IPv6 poskytovat, protože zákazníci nic takového nechtějí. Zákazníci IPv6 nechtějí proto, že vůbec nevědí co to je, a k čemu by jim to mohlo posloužit. A mají pravdu, protože samotná verze IP protokolu koncovým zákazníkům žádné převratné výhody neposkytuje. Tedy snad kromě jedné zásadní věci - už žádný NAT, žádné mapování portů, a stejná IP adresa bez ohledu na to, v jaké lokální síti se můj počítač zrovna nachází. Samozřejmě se najdou lidé, kterým NAT vyhovuje, protože těm, co si neumí nastavit firewall poskytuje určitou iluzi bezpečí.
Podle aktuální předpovědi z potaroo.net dojdou IPv4 adresy někdy kolem 10.10.2012:
Hovoří se také o tom, že poslední IP adresy by mohly být k mání v dražbě za vysoké ceny. Tento efekt by potom mohl způsobit postupnou adopci IPv6 internetovými providery, kteří zjistí, že poměr ceny implementace IPv4 a IPv6 se mezitím obrátil. U nás zatím žádná z 10ti nejnavštěvovanějších stránek v doméně cz (jako seznam.cz, novinky.cz, idnes.cz, atd...) IPv6 nepodporuje. Celková podpora je kolem 3% na úrovni DNS (AAAA záznam). Sdružení CZNIC se podařil celosvětově unikátní počin, dohodli se na tom, že veškeré služby státní zprávy budou IPv6 podporovat, což by mohlo výrazně urychlit proces adopce IPv6 v České republice.
Slajdy z přednášky:

No comments:

Post a Comment